diumenge, 6 de desembre del 2009

Cosas de casa (1989-1998)

A tots els que ja passem dels 30, es mític el crit de "He sido yooooooo?".

A qualsevol que li preguntis d'aquesta edat (inclòs de mes jove perquè ha estat una serie molt repetida a la televisió actual) de seguida et contestara Steve Urkel i com a serie "Cosas de casa".

Si hi va haver una serie en la dècada dels 90 que es podria dir que tothom veia es aquesta, "Cosas de casa" o el seu títol original "Family Matters"

Era la historia d'una família de classe mitja que vivia a la ciutat de Chicago i que estava composada pel cap de família, Carl Winslow (Reginald Vel Jhonson), la dona de la casa la Harriet Winslow (Jo Maria Payton) que va ser substituïda per la Judyann Elder a la ultima temporada per un desacord amb els productors.

Junt amb ells estaven els seus fills Eddie (Darius McCrary), Laura (Kelie Shanygne Williams ) i Juddie (Jamie Foxworth), a mes de l'inseparable nerd del veí Steve Urkel (Jaleel White)

Per completar a aquesta família hi havien els personatges secundaris de la serie que a vegades arribaven a estar a l'alçada dels principals com podien ser la sempre jove mare del Carl, la Estelle, (Rosetta LeNoire), la Rachel, (Telma Hopkins), la germana de la Harriet i el seu fill Richie (Bryton McClure), sempre disposat a tenir problemes. També amb ells podíem trobar al Waldo Geraldo Faldo (Shawn Harrison) , amic del Eddie que no tenia gaires llums, a la Mayra ( Michelle Thomas) novia del Steve i que era la única de la terra que trobava atractiu al Steve, o a la Maxime (Cherie Johnson), la millor amiga de la Laura i que acaba enamorant-se del Waldo

Les histories de la família Winslow i del seu Veí pesat el Steve apareixien a les nostres pantalles i ens tenien enganxats dia darrera dia perquè aquella família encara que moralista tenia quelcom que era únic, fer-nos riure cada capítol i deixar al final el missatge moralista que mes d'una vegada ens feia pensar.

El que potser era mes desconegut es que aquesta serie es un spin-off d'una altre serie que era "Primos Lejanos" (si si, la historia dels dos cosins que un era grec i venia a la gran ciutat) a on la mare de la família treballava d'ascensorista i el Carl havia fet alguna que altre aparició.

Que va ser d'ells?

dissabte, 5 de desembre del 2009

Hotel Fawlty (1975-1979)

Aquesta sèrie es una sèrie de culte (si ja se que sempre dic el mateix) i ho demostra la seva situació en els rànquings de series anglesos, a on el institut britànic de cine diu que es la millor sèrie britànica mai emesa i la BBC en una enquesta al 2004 la col·loca com la cinquena sitcom de la historia.


El que si que es curiós es com es va fer el guio d'aquesta sèrie: Els Monty Python (entre ells estaven John Cleese (Basyl Fawlty) i Connie Booth (Polly Sherman) que eren marit i muller a la realitat i es van separar a la segona temporada de la sèrie ) es van allotjar en un petit hotel de Torquay, a on van trobar que el director era un personatge que no feia mes que insultar i tractava de mala forma als seus clients, per exemple, si algú li demanava una guia d'autobusos li tirava a la cara. Els que ho van passar pitjor van ser Terry Gyllian perquè deia que el considerava massa estadounidenc (defet es nascut a Minessotta) i a Eric Idle perquè li va tirar una motxilla que portava al jardí perquè el director deia que portava una bomba, quan van intentar explicar-li que era un despertador la va agafar i la va tirar al carrer per sobre el mur. Quan van sortir d'allà John Cleese y Connie Both van escriure el guió d'HOTEL FAWLTY.

Aquest guió es composa de dotze episodis separats en dues temporades i entre les dues temporades hi ha una separació de 4 anys. En aquesta sèrie veurem la historia del Hotel Fawlty a on el seu director Basyl Fawlty (John Cleese) juntament amb la seva dona Sybil Fawlty (Prunella Scales) i amb la col·laboració de una cambrera, la Polly (Connie Booth) que es la mes intel·ligent de tots i la que acaba arreglant tots els problemes, i un desastrós cambrer, el Manuel (Andrew Sachs) que es el objectiu de totes les bronques i emprenyaments del Basyl.
Parlant del Manuel, es molt curiós que a la sèrie britànica, el Manuel es de Barcelona i ell mateix s'encarrega de recordar-ho cada vegada que no entén algo (- I know nothing I come from Barcelona (No se res, vinc de Barcelona)), a la sèrie doblada en espanyol es converteix en italià i a la sèrie doblada al català es converteix en mexica. Curiositats del idioma.


Luz de Luna (1985-1989)

Si parlem de David Addison y Maddie Haye, potser poca gent recordara qui son, però si parlem de Bruce Willis i Cybill Shepherd de la agencia de detectius Moonlight es mes fàcil que algú ho recordi.


En aquesta peculiar agencia de detectius, David es un detectiu que comparteix agencia (i algo mes) amb Maddie, una ex-model que el seu comptable ha deixat arruïnada. i nomes amb uns negocis "tapadera" entre els que es troba la agencia de detectius "Moonlight". Aquesta agencia conta tambe la presencia eterna de la recepcionista la Srta. Agnes Dipesto (Allice Beasley)

Va ser una serie amb molt èxit gracies als seus guions àgils i frescos amb una referencia clara a la comèdia americana, tot això a pesar de que els seus protagonistes es discutien tant a la ficció com a la realitat, es parla de que el final de la serie va ser degut a que els dos protagonistes no s'aguantaven

Va ser lider d'audiència les tres primeres temporades i a partir de llavors poc a poc van anar caient els registres, cosa que va motivar que la ABC el 14 de maig de 1989 retires la serie.